duminică, 3 mai 2009

UE doreste combaterea pirateriei virtuale


O noua disputa pune Europa pe jar in ceea ce priveste drepturile populatiei de conectare la Internet. Celui care va fi prins ca downloadeaza in mod repetat materiale piratate i se va restrictiona sau interzice pe o perioada determinata accesul la internet.



O posibila legislatie a Uniunii Europene ar puteaoferi providerilor de internet DREPTUL si DATORIA (fara a se adresa Curtii) de a opri sau limita conexiunile utilizatorilor depistati ca descarca materiale protejate prin drepturi de autor.



''Lupta'' se desfasoara intre statele individuale ale UE si Parlamentul European. Se discuta intens pe aceasta tema printre bloggeri, politicieni si grupuri civile. Unii sunt de parere ca este ilegal sa uploadezi filme sau muzica fara a avea drepturi de autor. Dar ce vina au cei care intra pe un site(ex torrent) si gasesc acolo filme noi sau muzica. La fel ei cred ca este LEGAL sa te uiti la un film pe calculatorul personal downloadat in acest mod, dar este ILEGAL sa faci copii si apoi sa le distribui. Iar in privinta muzicii fiecare este liber sa asculte ce vrea. De ce sa cumperi un cd cu 20 melodii din care tu asculti efectiv poate maxim 5 cand poti sa-ti faci singur o compilatie si sa o asculti in masina. Care este rostul programelor de scris cd-uri si dvd-uri???? In viitor vor vrea sa interzica si sa ne mai facem singuri cd-uri cu muzica preferata.





Desi comitetul ce reprezinta industria Internetului din cadrul Parlamentului este impotriva deciziei sub motivul ca nicio restrictie asupra drepturilor si libertatii fundamentale ale utilizatorilor finali nu ar trebui sa fie impusa fara o lege stricta a autoritatilor judiciare, subiectul va fi votat pro sau contra pe data de 5 mai in Parlamentul European.Franta si Marea Britanie, doua dintre cele mai mari puteri ale Uniunii Europene, sunt cele care au propus aceasta abordare dura impotriva pirateriei pe Internet, potrivit Reuters.




In cazul in care se va aproba, Franta a declarat ca va fi prima tara care va adopta legea prin care providerii de Internet si agentiile guvernamentale sunt indreptatite sa blocheze conexiunea la Internet a celor care sunt prinsi ca descarca, in mod repetat, materiale protejate prin drepturi de autor. Asadar cei care locuiti in Franta aveti grija cat de des downloadati.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu