marți, 5 mai 2009

5Mai-Ziua Eliberarii-Bevrijdingsdag


Pe 5 mai olandezii sarbatoresc in fiecare an ziua eliberarii, ziua in care trupele germane au capitulat la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.




In data de 4 mai se comemoreaza ziua eroilor, a celor care si-au dat viata pentru eliberarea Olandei. Ziua de 4 mai poarta numele de Dodenherdenking.




Pe data de 5 mai 1945 in Wageningen (Olanda), in hotel De Wereld, generalul canadian Charles Foulkes si comandantul-sef al trupelor germane Johannes Blaskowitz au ajuns la un acord cu privire la capitularea trupelor germane. Blaskowitz a cerut un termen de gandire de 24 ore. Astfel ca a doua zi, pe 6 mai, a fost semnat tratatul in aula universitatii din Wageningen. Atat Canadian War Museum din Ottawa cat si De Casteelse Poort din Wageningen, sunt in posesia stilourilor cu care generalul Foulkes a semnat tratatul. Wageningen este o localitate situata la circa 30km vest de Arnhem.


Dupa aceasta data ziua eliberarii a fost sarbatorita in Olanda la fiecare 5 ani. Incepand cu 1990 ziua de 5 mai a fost declarata zi nationala si sarbatorita in fiecare an. In fiecare an pe 5 mai la ora 08:00 se tin 2 minute de liniste totala in intreaga tara in amintirea eroilor.
Ziua de 5 mai este declarata zi libera.


Pentru cei din Eindhoven ziua eliberarii este celebrata pe 18 septembrie. Intre 17-25 septembrie 1944 a debutat operatiunea Market Garden.
Obiectivele tactice ale operaţiunii au fost cucerirea şi apărarea unei serii de poduri peste principalele râuri din Olanda ocupată de germani prin intermediul folosirii la scară largă a trupelor aeropurtate în cooperare cu o înaintare rapidă a unităţilor de blindate de-a lungul celor mai importante drumuri.
Intre 17-19 septembrie s-au dat batalii crancene in zona Eindhoven( Best-Son). In cele din urma Eindhoven-ul a fost eliberat pe 18 septembrie 1944. Exista chiar o piata ce se numeste 18 september Plein.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu