miercuri, 27 mai 2009

Gripa porcina a ajuns in Romania

Astazi a fost confirmat in proportie de 99% primul caz de gripa porcina in Romania. Virusul AH1N1 a fost depistat la o pacienta in varsta de 30 de ani care s-a intors de curand (23 mai) din America (New York). Ea a venit insotita de cei doi copii ai sai.

Toate persoanele care au intrat în contact cu aceasta vor efectua un set de analize pentru a se afla dacă au contractat sau nu virusul. Patru membri ai familiei acesteia sunt izolaţi la Spitalul Matei Balş. Rezultatul final va fi confirmat in max 72 ore.

Pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice există deja o serie de recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noua tulpină gripală.

Gripa se transmite de la om la om la om, atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse) cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene.

Ce trebuie să faceţi pentru a preveni contaminarea cu gripa porcină:
- Acoperiţi-vă nasul şi gura cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Nu împrumutaţi batistele personale.
- Nu duceţi mâna la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun;
- Evitaţi pe cât posibil aglomeraţiile;
- Evitaţi contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.);
-Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei trebuie izolate de restul familiei. Acestea trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

Dacă aveţi febră şi semne de infecţie respiratorie (tuse, dureri de cap, greutate la respiraţie, dureri musculare),prezentaţi-vă de urgenţă la medicul de familie, iar în lipsa acestuia la un spital de boli infecţioase.

UPDATE: astazi 28 mai au mai fost confirmate inca 2 cazuri de gripa porcina. Unul dintre copii si tatal femeii sunt si ei infectati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu